Real-Time Vliegtuigstatistieken van Mode-S Transponders in de regio Amsterdam

Statistieken van de afgelopen 12 uur

Live bijgewerkt elke minuut van mijn Mode-S ontvanger. Als ik tijd heb zal ik een paar berichten maken over hoe ik dit gebouwd heb.

De gegevens komen van een Software-gedefinieerde radio ontvanger met een antenne onder mijn dak in Amsterdam. De ontvanger is aangesloten op een Raspberry Pi die de gegevens doorsluist via Virtuele radar server op een tweede Raspberry Pi naar mijn NAS met verschillende Docker containers:
Node-Red splitst de JSON feed, voegt opmaak toe en voegt het dan in een Influxdb die dan natuurlijk wordt opgepikt door Grafana.

Interessant spul, kijk naar deze lijsten

Maar laten we ons concentreren op de landingsbanen

De filtermogelijkheden van de database maken het mogelijk om het verkeer voor elke start- en landingsbaan te bekijken. Het is vrij eenvoudig om inkomend van uitgaand verkeer te scheiden door alleen maar te filteren op verticale snelheid en hoogte. Zoals dit:

Verkeer onder 12000 voet door verticale snelheid:
Rood = inkomend/afgaand - Blauw = uitgaand/klimmend

Baangebruik grafieken

Als je filtert op grondspoor en hoogte is het mogelijk om een goed beeld te krijgen van het verkeer per baan. Nu komen we in de buurt van mijn einddoel: Gegevens voor de General Aviation Baan. De Schiphol-Oost baanStartbaan 22. Dit is degene die langs de ramen van mijn huis gaat waar het verkeer op 450 voet is.

Het algemene luchtverkeer controleren - De zakenvliegtuigen en ander verkeer dat zich in het volle zicht verbergt

Kijken naar het verkeer voor baan 22 verveelt nooit. Behalve natuurlijk als het een van die dagen is dat de verkeersleiding besluit een deel van het geluidsquotum te gebruiken om al die saaie KLM Embraers en Easyjets binnen te halen.
Maar het wordt pas echt leuk tijdens harde westenwinden. Het verkeer stuitert in de turbulentie.

Op een normale dag is het hier veel rustiger. Politie helikopters, Learjets, Globals, Falcons. Na een tijdje kun je het verschil horen tussen een Cessna jet en een Bombardier jet. Maar als je weet waar je op moet letten, dan vertellen al die ongemarkeerde zakenjets hun eigen verhaal. Nu komt het leuke van Mode-S transponders en de gegevens die ze uitzenden. Je kunt je niet verbergen voor een goed geplaatste ontvanger en het internet. Tenzij je natuurlijk je vliegtuig registreert in een lege vennootschap (ooit gehoord van Dictator alarm?) of huur hier een chartervliegtuig op Schiphol of van een bedrijf als Netjets.

Kijken door het filter voor Baan 22 - De Schiphol-Oost baan

Weer verkeer in de afgelopen 12 uur.

Als je dit allemaal leest en je bent een piloot die probeert discreet te zijn dan is dit hopelijk oud nieuws voor je en dit is nog niet eens het enge spul, zoals het spoofen van nep TCAS verkeer op je display. Maar goed, als het je bevalt wat je leest en je wilt meer weten over dit digitale spul in (je) vliegtuigen dan doe kom later nog eens terug!

En als je Nederlands verstaat, luister dan vooral ook eens naar Pilotenpraat, de Podcast van Bart en Jimmy


0 0 stemmen
Artikel Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Opmerkingen
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x